Диета с високо съдържание на фибри или ферментирали храни за здрави черва

Submitted by Александър Тодоров on Wed, 08/18/2021 - 16:50
Диета с високо съдържание на фибри или ферментирали храни за здрави черва

Диетата с високо съдържание на фибри е полезна за здравето на червата и храносмилателната система. Здравето на храносмилателната система е много важно за цялостното здраве. Ферментиралите храни са свързани с подобряване на здравето в много скорошни изследователски проекти. Ферментиралите храни подобряват здравето на червата и екип от изследователи от Станфордския университет проведе проучване за положителните ефекти на ферментиралите храни върху здравето.
Ферментиралите храни като кефир, кисело мляко и ферментирало сирене са станали доста популярни през последните години. Докато много кухни имат добър асортимент от ферментирали зеленчуци, ферментиралият кефир набира популярност. Храненето има голямо влияние върху цялостното ни здраве. Много храни имат висока хранителна стойност и съдържат по-малко въглехидрати и мазнини. Суперхраните и ядките също са станали много популярни през последните години, тъй като хората преминават към здравословно хранене.

Яденето на салати и зелени зеленчуци може да подобри съдържанието на фибри в храната. Редовната консумация на плодове също подобрява съдържанието на фибри в диетата, но някои хора не могат да ядат твърде много плодове поради голямото количество естествена захар в плодовете. Обвивката на Индийски живовляк (хуск) е лесен начин да добавите повече фибри към диетата.

Изследователи от Станфорд установиха, че 10-седмичната диета с високо съдържание на ферментирали храни повишава разнообразието от микроби и подобрява имунните реакции.

Диетата, богата на ферментирали храни, увеличава разнообразието от чревни микроби и намалява молекулярните признаци на възпаление, според изследователи от Медицинското училище в Станфорд.

По време на клиничното изпитване 36 здрави възрастни бяха назначени на случаен принцип на 10-седмична диета, включваща или ферментирали храни или храни с високо съдържание на фибри. Тези две диети имат различни ефекти върху чревната микробиология и имунната система.

Яденето на храни, като кисело мляко, кефир, ферментирал извара, кимчи и други ферментирали зеленчуци, напитки със зеленчукови саламура и чай от комбуча, е довело до увеличаване на общото микробно разнообразие с по-силен ефект от големи порции. "Това е невероятно откритие", каза Джъстин Зоненбург, доктор, асистент в катедрата по микробиология и имунология. "Това е един от първите примери за това как една проста промяна в диетата може възпроизводимо да промени микрофлората в кохорта от здрави възрастни".

В допълнение, четири вида имунни клетки показват по-малко активиране в групата на ферментиралите храни. Нивата на 19 възпалителни протеини, измерени в кръвните проби, също са намалели. Един от тези протеини, интерлевкин 6, е свързан със заболявания като ревматоиден артрит, диабет тип 2 и хроничен стрес.

"Диета, насочена към микробиоту, могат да променят имунния статус, осигуряване на обещаващ път за намаляване на възпалението при здрави възрастни",-каза Кристофър Гарднър, д-р, проф. Ренборг Фаркуар и директор на хранителни изследвания в Изследователския център за превенция в Станфорд. "Тази констатация е съгласувана с всички участници в проучването, които са класифицирани като група храни с по-високо съдържание на ферментирали храни". Разнообразие

микробите са стабилни в диета, богата на фибри

Напротив, нито един от тези 19 възпалителни протеини, не по-ниска от страна на участниците, за които е определена диета с високо съдържание на фибри, богата на варива, семена, цельными зърнени храни, ядки, зеленчуци и плодове. Средно разнообразието от чревни микроби също остава стабилно.

"Очаквахме, че високото съдържание на фибри, ще има по-универсално благотворен ефект и ще увеличи разнообразието микробиоты", - каза Ерика Зонненбург, д-р, старши научен сътрудник в областта на фундаменталните науки за живота, микробиология и имунология. "Доказателствата показват, че само увеличаването на приема на фибри за кратък период от време не е достатъчно, за да се увеличи разнообразието на микрофлората".

Проучването е публикувано онлайн на 12 юли в Cell. Джъстин и Ерика Зоненбург и Кристофър Гарднър са съавтори. Водещи автори са Хана Вастик, аспирантка в областта на биоинженерии, и бивша аспирантка Габриела Фрагиадакис, д-р, който в момента е асистент по медицина в Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Широк спектър от доказателства показват, че диетата образува чревна микробиома, която може да повлияе на имунната система и цялостното здраве. Според Гарднър ниското разнообразие от микроби е свързано със затлъстяването и диабета.

"Искахме да прекарате концептуално проучване, което би могло да се провери, може ли храна, предназначена за микробиоты, се превърне в средство за борба с огромното нарастване на хроничните възпалителни заболявания", каза Гарднър.

Изследователите се съсредоточиха върху фибри и ферментирали храни поради предишни съобщения за потенциалните им ползи за здравето. Докато диета с високо съдържание на фибри са свързани с по-ниски нива на смъртност, консумацията на ферментирали продукти, може да помогне за поддържането на теглото и може да намали риска от диабет, рак и сърдечно-съдови заболявания.

Изследователите анализираха кръвни и фекални проби, събрани по време на триседмичен предварителен период, 10 седмици диета и четириседмичен период след диетата, когато участниците ядоха по свой избор.

Получените резултати очертават фина картина на ефекта от диетата върху чревните микроби и имунния статус. От една страна, тези, които увеличили консумацията на ферментирали продукти, демонстрира подобно влияние на разнообразието на микробиома и маркери на възпалението, което е в съответствие с предишни проучвания, показывающими, че краткосрочните промени в диетата могат бързо да променят микробиом на червата. От друга страна, ограничен промяна на микробиома в група с високо съдържание на фибри е в съответствие с предишни доклади изследователи за общата устойчивост на микробиома на човека в рамките на кратки периоди от време.

Разработване на набор от диетични и микробиологични стратегии

Резултатите също така показват, че по-големият прием на фибри води до повече въглехидрати в пробите от изпражнения, което показва непълно разграждане на влакната от чревните микроби. Тези резултати са в съответствие с други проучвания, които предполагат, че микробиомът на хората, живеещи в индустриализирания свят, е изчерпан от микроби, които разграждат влакната.

"Възможно е по - дългата намеса да позволи на микрофлората да се адаптира адекватно към повишения прием на фибри", каза Ерика Зоненбург. "Като алтернатива може да се наложи умишлено въвеждане на микроби, консумиращи фибри, за да се увеличи способността на микрофлората да разгражда въглехидратите".

В допълнение към изучаването на тези възможности, изследователите планират да проведат изследвания върху мишки, за да проучат молекулните механизми, чрез които диетата променя микробиома и намалява възпалителните протеини. Те също така имат за цел да проверят дали храни с високо съдържание на фибри и ферментирали храни могат да имат синергичен ефект върху микробиома и имунната система на човека. Друга цел е да се проучи дали консумацията на ферментирала храна намалява възпалението или подобрява други здравни маркери при пациенти с имунологични и метаболитни заболявания, както и при бременни жени и възрастни хора.

"Има още много начини да се насочите микробиом на храни и добавки, и се надяваме да продължи изучаването на това как различни диети, пробиотици и пребиотици влияят на микробиом и здраве в различни групи", - каза Джъстин Зонненбург.

Други Ресурси

Ферментирали храни за здравето на червата - ImuPro тест

Ферментирали храни и защо да ги консумираме - Топ Форма

5 храни за здрав стомах, които да включите в диетата си

Кои храни стимулират храносмилането? - Mammi - Здраве

Въглехидрати и фибри (влакна) - клуб СУПЕР ЧОВЕК