Конкор Кор таблетки CONCOR COR: Конкор (Bisoprolol fumarate) при високо кръвно налягане

Submitted by Нина Добрев on Tue, 08/03/2021 - 06:01
Конкор Кор таблетки CONCOR COR: Конкор (Bisoprolol fumarate) при високо кръвно налягане

КОНКОР (Concor) ® се произвежда от фармацевтичната компания Merck. Таблетка от 5 mg (или 10 mg) с бисопролол фумарат като основна съставка е ефективна при високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания. Конкор също е на разположение като Конкор КОР и обикновено се предлагат за лечение на стабилна хронична сърдечна недостатъчност умерена и тежка степен в допълнение към ингибиторам АСЕ, диуретикам и, по желание, сърдечен гликозидам; лечение на стабилна хронична сърдечна недостатъчност (ХСН). КОНКОР (Concor) се препоръчва при пациенти, страдащи от хипертония; лечение на коронарна болест на сърцето (ангина пекторис, BP).

Бета-блокерите се считат за безопасни дори при продължителна употреба. Има някои пациенти, които страдат от странични ефекти. Лекарите обикновено предлагат ниска доза бисопролол фумарат, започвайки от 1,25 mg на ден, и в зависимост от състоянието на пациента, дозата може да се увеличи до 10 mg на ден. Високо селективните бета-блокери поотделно или в комбинация с други антихипертензивни лекарства се използват ефективно и надеждно при широк кръг пациенти.

Според данните, споделени от медицинските специалисти на фармацевтичната компания Merck, ние вярваме, че хипертонията и ССЗ са състояния, които засягат по-старото поколение, но всъщност хипертонията може да засегне и младите хора. И интересното е, че основните причини за хипертония се различават при младите и възрастните хора. Това, на което се стремя да хвърля светлина днес, е по-малко известно състояние, наречено симпатично претоварване при хипертония, което обикновено се наблюдава при млади пациенти.

Някои фактори на начина на живот могат да стимулират симпатиковата нервна система и следователно да увеличат риска от развитие на СО и хипертония при младите хора. Стресът може да доведе до сърдечно-съдови заболявания сред младите хора. Активирането на симпатиковата нервна система играе важна роля в нормалната физиологична реакция към умствения стрес. При хронично повторение умственият стрес може да увеличи риска от CVD чрез механизми, които включват това. Затлъстяването е друга причина за по-висока активност на симпатиковите нерви. Пушенето също може да причини повишена активност на симпатиковите нерви и в комбинация с други здравословни проблеми може да доведе до сърдечни заболявания.

Възможностите за лечение на КОНКОР (Concor) от Merck включват КОНКОР (Concor) ® , КОНКОР (Concor) ® AM, КОНКОР (Concor) ® plus, КОНКОР (Concor Cor) ® КОР и Lodoz ® .

Доза-зависимо понижаване на кръвното налягане е наблюдавано при пациенти с лека до умерена артериална хипертония, когато кръвното налягане, измерено чрез 3 и 24 часа след въвеждането на един път на ден бисопролола фумарата в дози 5-20 мг веднъж дневно

Според проучване, цитированному Merck за влиянието на Конкора, доза монотерапии бисопрололом е увеличен от 5 мг до 10 мг през 4 седмици, ако е необходимо, за да се постигне нормализиране на диастолното артериално налягане. Бисопрололът е показал, че осигурява ефективно намаляване на систоличното и диастолното кръвно налягане в продължение на 2-3 години лечение, без да губи ефективност.

В многоцентровом двойно-сляпо проучване, проведено при 659 пациенти, бисопролола фумарат в дози 10-20 мг е по-ефективен, отколкото атенолол в доза 50-100 mg за намаляване на кръвното налягане и в общата честота на отговор. При двойно-слепи клинични проучвания е доказано, че бисопрололът осигурява по-голямо понижаване на кръвното налягане, отколкото бета-блокерите атенолол и метопролол.

Освен това, бисопролол снижал деня кръвно налягане е също толкова ефективно, тъй като блокер на калциевите канали нитрендипин, но е по-ефективен, отколкото нитрендипин, за намаляване на нощно кръвно налягане.

Бисопрололът е по-ефективен от нифедипин при намаляване на риска от коронарни събития при коронарна болест на сърцето. След 4 седмици средният брой на транзиторных исхемични епизоди и продължителността на исхемия са били значително намалени в двете групи, но се намалява при прилагане на бисопролола е значително по-голям, отколкото при прилагането на нифедипина. Удвояването на дозата имаше само малки добавки. Бисопрололът също има изразен циркаден ефект при намаляване на сутрешния пик на преходни исхемични епизоди.

Строг контрол на кръвното налягане при пациенти с хипертония и диабет тип 2, значително намалява риска от смъртност и как макрососудистых, така и микрососудистых усложнения. Ползите от понижаването на кръвното налягане са еднакво добри, независимо дали е използван бета-блокер или АСЕ инхибитор като антихипертензивен агент от първа линия.

Бета-блокерите работят чрез блокиране на действието на някои естествени химикали в тялото ви, като адреналин, върху сърцето и кръвоносните съдове. Този ефект намалява сърдечната честота, кръвното налягане и натоварването на сърцето.

Странични ефекти на бисопролол

Бисопрололът може да доведе до умора, забавен сърдечен ритъм, диария и замаяност. Ако някой от тези ефекти продължи или се влоши, незабавно уведомете Вашия лекар или фармацевт. Много сериозна алергична реакция към това лекарство е рядка. Бисопрололът може да намали притока на кръв към ръцете и краката, което ги кара да се чувстват студени.

Бисопрололът намалява сърдечната честота и кръвното налягане. Внезапното спиране на приема на бисопролол може да влоши състоянието на сърцето ви, особено ако имате коронарна болест на сърцето. Той може също така да причини промени в сърдечния ритъм или кръвното налягане, повишена болка в гърдите и сърдечен удар. Ако спрете да приемате това лекарство, Вашият лекар бавно ще намали дозата в продължение на поне 1 седмица, за да предотврати тези странични ефекти.

Бисопрололът може да маскира признаците на ниска кръвна захар (хипогликемия). Използвайте го внимателно, ако имате диабет, особено ако приемате инсулин или други лекарства за диабет, които могат да причинят ниска кръвна захар.

Преди да използвате този лекарства кажете на вашия лекар или фармацевт за тяхната история, особено за проблеми с дишането (като например астма, хроничен бронхит, емфизем), заболявания на бъбреците, черния дроб, гиперактивной заболяване на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм), тежки алергични реакции, включително и тези, изискващи лечение на адреналин, проблеми с циркулацията на кръвта.

Дозировка за бисопролол фумарат

Таблетката бисопролол фумарат трябва да се приема сутрин и може да се приема с храна сутрин. Те трябва да се поглъщат в течност и не трябва да се дъвчат.

Дозата трябва да се избира индивидуално. Препоръчва се да започнете с 5 mg на ден. Обичайната доза е 10 mg веднъж дневно при максимална препоръчителна доза от 20 mg на ден.

Предозиране на бисопролол фумарат

Най-честите признаци, очаквани при предозиране с бета-блокер, са брадикардия, артериална хипотония, бронхоспазъм, остра сърдечна недостатъчност и хипогликемия. Има ограничен опит в предозирането с бисопролол, само няколко случая на предозиране с бисопролол са съобщени.

Повече Ресурси

Конкор от тахикардия - Артерия хипотония и хипертония

Кога се прилагат бета блокерите? - 24 Здраве

Предимства на кардиоселективните бета-блокери

Бета-блокерите - познати и непознати - Градска кардиология

Бета-блокери – видове, ефекти, показания - ArsMedica.bg

Лечение – Български Кардиологичен Институт