Ползи от екстракт от бреза

Submitted by Александър Тодоров on Tue, 05/04/2021 - 06:06

Брест от векове се използва за медицински цели. Брестът съдържа бетулин и бетулинова киселина, които са мощни противовъзпалителни средства. Традиционно брестът се използва за облекчаване на главоболието, понижаване на температурата, елиминиране на излишната вода, разреждане на кръвта и борба с инфекциите на пикочните пътища. Единствената активна съставка на аспирина, ацетилсалициловата киселина, първоначално е получена от кората на върба, бреза и топола.

Той е естествен предшественик на синтетичния аспирин и е безценен за облекчаване на главоболието и общата обща болка. Народните лечители също използват Брест за намаляване на възпалението на ревматизъм, артрит, оток и подагра. САЩ са одобрили бреза кора за лечение на брадавици и може да се използва и за успокояване на сърбеж и язви на скалпа. Салициловата киселина, вид бета-хидрокси киселина, се намира в брезата и е включена в много местни лекарства за акне.

Салициловата киселина помага за разграждането на бялото и черното акне. Народните средства възхваляват екстракта от бреза като естествен растителен диуретик. Той е особено ефективен при болки в ставите и инфекции на пикочните пътища. Използва се и при язви, натъртвания, изгаряния, брадавици, екзема, циреи и в изплакване на косата, за да се стимулира растежа на косата. Провеждат се изследвания върху всички аспекти на това сладко малко дърво, което може да направи рака на простатата нещо от миналото.

Брезата е естествено болкоуспокояващо средство, съдържащо салицилат, съединение, съдържащо се в аспирина. Салицилат облекчава възпалението и болката, свързани с остеоартрит, ревматоиден артрит, подагра и генерализирана мускулна болка. Салицилатът инхибира производството от организма на определени простагландини, които, наред с други неща, са свързани с възпаление, болка и треска. Друга причина, поради която брезата успокоява артрита и подаграта, е нейното почистващо диуретично действие, което елиминира токсините и излишната вода. Сладката бреза може да има добри резултати срещу целулита.

Антибактериалното и противовъзпалително действие на брезата поддържа традиционното му приложение при кожни заболявания като екзема. Народните лечители отдавна смятат, че листата от бяла и сребриста бреза са ефективни при кожни обриви и загуба на коса. Етеричното масло от бреза има стягащо действие и се използва главно за лечение на кожни заболявания, особено екзема. маслото от американския вид Betula lenta (Сладка бреза, черешова бреза) е почти идентично с маслото от круша, но не толкова токсично. Въпреки това, съдържащият се в него метилсалицилат може да има вредни ефекти при неразумна употреба и не е предназначен за обща употреба при ароматерапия и никога не трябва да се приема през устата. Брестът и листата в цяла билкова форма имат много по-малко токсичност.

Местните американци от векове използват Бреста като народно лекарство в чай и други напитки за лечение на стомашни и чревни проблеми като диария и дизентерия. Брестът не причинява стомашно-чревните странични ефекти, които аспиринът причинява, и по същество успокоява стомашните разстройства. Използва се като абсорбент при диария, метеоризъм, отравяне и стомашно-чревни заболявания с повишена концентрация на киселина. Течните растителни екстракти от бреза имат противоязвен ефект, използвани за язва на стомаха и кожни заболявания.

При локално приложение в мехлеми, припарках и линиментах той предоставя голямо облекчение при натъртвания, изгаряния, акне, екзема, кървене на венците, рани, кожни обриви (циреи и язви) и псориазис. Салицилатите преминават през кожата, навлизайки в тъканите, за да инхибират образуването на простагландини, като по този начин намаляват болката и възпалението, което е полезно за лечение на артрит и ревматизъм. Той има детоксикиращ ефект, като помага за отстраняването на токсините от кръвта, подобрява цялостното здраве и облекчава проблемите с възпалението на ставите. Брест може да лекува болка поради артрит, болки в гърба и леки наранявания. Често се използва в формулите за отваряне на дихателните пътища, тъй като може да изчисти носните синуси и да стимулира ума при вдишване. Използва се в изплакване за коса, стимулира растежа на косата, укрепва корените и предотвратява появата на пърхот.

Брезова може да действа като меко билкови успокоително, така че тя може да помогне в случаи на безсъние и безсъние, за да ви помогне да спите добре през нощта.