Ползи от Хиалуроновата киселина; какво трябва да знаем за Хиалуроновата киселина?

Submitted by Валя Тончева on Thu, 09/09/2021 - 19:15
Ползите от Хиалуроновата киселина; какво трябва да знаем за Хиалуроновата киселина?

Много продукти за грижа за кожата, овлажнители или серуми, продавани в наши дни на пазарите, съдържат хиалуронова киселина, магическа съставка, която овлажнява кожата и я поддържа свежа. Хиалуроновата киселина стана популярна през последните години благодарение на свойствата, свързващи влагата, и защото се понася добре от кожата. Хиалуроновата киселина (или HA, както често се нарича) също се произвежда от нашето тяло за задържане на вода. Той поддържа кожата ни хидратирана и когато се прилага локално, хиалуроновата киселина има същия овлажняващ ефект върху кожата ни. Хиалуроновата киселина (HA) е гликозаминогликан, който се намира естествено в кожата, съединителната тъкан, очите и ставите.

Какво представлява хиалуроновата киселина и как помага на кожата ни?

Хиалуроновата киселина се произвежда естествено в кожния слой на нашата кожа. Той поддържа нашите слоеве на кожата хидратирани, тъй като може да задържа много вода. HA придава на кожата си структура и действа като магнит за влага, като вкарва вода в кожата, за да увеличи нивото на хидратация. Хиалуронова киселина може да задържа до 1000 пъти теглото си във вода и има подмладяващи свойства.

Хиалуронова киселина се намира естествено в кожата, съединителните тъкани, очите и ставите. Той помага да се даде структура на кожата, възстановява тъканите и смазва ставите.

HA се популяризира от компаниите за грижа за кожата като естествен и лесен начин за борба с бръчките и фините линии. Поддържа кожата гладка и мека. Хората губят около 1% от нашата хиалуронова киселина, съхранявана в кожата ни, всяка година след 30-годишна възраст. Това означава, че на 40-годишна възраст мъжете и жените ще имат 10% по-малко хиалуронова киселина в сравнение с 30-годишна възраст. И с 10% намаление на всяко десетилетие кожата започва да се покрива с бръчки. По-старата кожа произвежда по-малко хиалуронова киселина и това води до видими фини линии и загуба на обем.

HA се намира и в съединителната тъкан, но в най-голямо количество присъства в слоевете на кожата ни. Хиалуронова киселина е овлажнител, т.е. привлича вода и помага на кожата да задържа вода. Нанесете локално приложение с хиалуронова киселина и ще ви помогне да извлечете влагата от дълбоките слоеве на кожата, за да запълнете горните слоеве на кожата с влага.

Хиалуронова киселина лесно се абсорбира в слоевете на кожата и също така поддържа слоевете на кожата хидратирани.

Видове хиалуронова киселина

Видовете хиалуронова киселина, използвани в грижата за кожата, варират в зависимост от техния размер. Когато се грижите за кожата, молекулното тегло на молекулата на хиалуронова киселина ще определи дълбочината, в която се намира в кожата. Высокомолекулярная хиалуронова киселина се намира на върха на кожата (поради нейните големи размери) и хидратира, докато низкомолекулярная е достатъчно малък, за да проникнат в дермата и да помогне да се компенсира загубата на НК, която се случва в процеса на стареене.

В допълнение към повишаването на нивата на хиалуронова киселина в кожата, НИСКОМОЛЕКУЛНИЯТ HC също така поддържа производството на колаген и укрепва кожата.

Когато купувате, внимателно проучете опаковката на продукта, тъй като марките често посочват на кутията дали формулата съдържа HA с ниско или високо молекулно тегло (или и двете).

Кога трябва да използвам хиалуронова киселина?

Докато някои съставки за грижа за кожата, като ретинол, е добре да се използва през нощта, а други, като витамин С, създават своята магия на ден, хиалуронова киселина може да се използва както сутрин, така и вечер.

По-добре е да използвате хиалуронова киселина два пъти на ден. Измийте лицето си и внимателно го избършете. След това нанесете малка капка хиалуронова киселина върху влажна кожа и леко я масажирайте.

Как да използвате хиалуронова киселина?

Кожата може просто да се почисти, леко да се намокри и след това да се приложи лекарството HA върху кожата. HA се прилага най-добре върху влажна кожа, тъй като хиалуроновата киселина след това ще свърже влагата и ще овлажни слоевете на кожата ви. Само по себе си тя не е мазна съставка. Той е доста лек, така че може да се добави към нискомаслени продукти, които изглеждат страхотно на мазна кожа.

Хиалуронова киселина се смесва добре с други съставки за грижа за кожата

HA се различава от ексфолиращите киселини като гликолова или млечна киселина. HA действа по-леко върху кожата, тъй като се произвежда естествено от тялото ви и върви добре с други съставки, включително други активни вещества като ретинол. HA обикновено се понася добре от всякакъв вид кожа—чувствителна, мазна или комбинирана—и позволява лесно интегриране в рутинната грижа за кожата. Можете да нанесете слой хиалуронова киселина с ретинол или гликолова киселина, но не забравяйте да оставите продуктите да се абсорбират в кожата след всяка стъпка.

Ако първо нанесете серум или овлажнител върху кожата с хиалуронова киселина и нанесете слой ретинол отгоре, HA може да помогне за предотвратяване на част от дразненето, което може да възникне от ретинола.

Хиалуронова киселина като кожен пълнител

Хиалуронова киселина е един от най-популярните кожни пълнители, защото се понася добре. Това е естествен компонент на кожата, така че рискът от лоша реакция е много нисък. Обикновено пълнителите на HA траят от шест до 18 месеца. Пълнители на хиалуронова киселина могат да бъдат направени в кабинета на дерматолог или пластичен хирург.

Други ресурси

Ползите и вредите от хиалуроновата киселина - Aloha BG

Всичко за хиалуроновата киселина и ползите от приема

Истината за хиалуронова киселина - Keepfit.bg

Хиалуронова киселина - ползи за кожата и косата

Ползи и странични ефекти от хиалуроновата киселина?

Помага ли хиалуроновата киселина на кожата ви