Ползи от канела за сърдечно-метаболитни биомаркери на възпаление и оксидативен стрес

Submitted by Александър Тодоров on Sat, 07/10/2021 - 06:12
Ползи от канела за сърдечно-метаболитни биомаркери на възпаление и оксидативен стрес

Канелата носи много ползи за здравето и също така дава вкус, аромат на сладки и солени ястия. В допълнение, канелените добавки са изследвани поради антиоксидантните и противовъзпалителни свойства. Няколко проучвания потвърждават ефекта от канелените добавки върху няколко маркери за кардиометаболитно здраве. Екип от изследователи анализира много проучвания, проведени в миналото, за да види ефекта на канелата върху биомаркерите на възпалението и оксидативния стрес.

След анализ на 1145 проучвания, 12 от които са включени в мета-анализа, изследователският екип стигна до заключението, че има положителен ефект от канелата. Дозата на канела на прах, изследвана в включените проучвания, варира от 1,5 до 4 g/ден. Добавянето на канела доведе до значително намаляване на съдържанието на С-реактивен протеин (CRP) и малонов диалдехид. Изследователският екип установи, че добавките с канела могат да бъдат помощно средство за намаляване на нивата на възпаление и оксидативен стрес при хората.

Лечебната полезна употреба на канела и нейните изолирани съединения, включително полифеноли, се дължи на тяхната антиоксидантна активност и свойства.

Канелата се използва от древни времена за различни кулинарни цели за подобряване на вкуса на храната. Това е подправка, широко използвана в световен мащаб и е доказано, че е ефективна за подобряване на здравето поради функционалните си свойства. Тези функционални свойства могат да имат благоприятен ефект върху лечението на различни заболявания, включително захарен диабет, сърдечно-съдови заболявания, рак и неврологични заболявания.

Cinnamonum zeylanicum (цейлонска канела) и Cinnamonum aromaticum (китайска канела), често наричани Касия, са водещите консумирани сортове. Канелата се предлага или като тръбна писалка изцяло (канела пръчки), или като смлян прах.

Наличието на летливи масла, монотерпени, сескитерпени и фенилпропени във всички части на канелата има слаб и приятен аромат. Кората на канелата съдържа съдържание на масло в диапазона от 5% до 75% и включва хуминов алдехид и цинамилацетат

Канелата има много медицински приложения, но връзката й със сърдечно-съдовите заболявания се крие в нейния антикоагулантен ефект. Също така е богат източник на калций и фибри, които могат да се свързват с жлъчните соли и да ги отделят от тялото. Когато жлъчката се отстрани, тялото трябва да разгражда холестерола, за да се образува нова жлъчка, която може да помогне за понижаване на холестерола. Също така има мощни антиоксидантни свойства, които далеч надхвърлят тези, които показват анасон, джинджифил, женско биле, мента, индийско орехче и ванилия.

Освен това има противовъзпалително, антиоксидантно, антимикробно, антидиабетно, антитуморно, антимутагенно, подобряващо паметта действие и много други свойства.

Оценката на антиоксидантната активност на метаноловия екстракт от канела показва, че екстрактът от канела, поради способността си да дава водород, има антиоксидантна активност, която зависи от концентрацията.

Екстрактът от канела има намаляваща способност и е установено, че има мощна почистваща активност срещу свободните радикали срещу DPPH и ABTS радикалните катиони. Освен това, въпреки че екстрактът от канела е слаб хелатор на метални йони, способността му да абсорбира свободните радикали е сравнима с тази на синтетичните антиоксиданти като бутилиран хидроксианизол (BHA).