Ползи за здравето на гранола (мюсли) и опции за закуска със суперхрани и ядки

Submitted by Александър Тодоров on Sat, 07/10/2021 - 20:06
Ползи за здравето на гранола

гранола (мюсли) съществува от няколко години, но популярността му расте. Хранителните компании и супермаркетите предлагат различни варианти на мюсли със здравословни храни като овес, ленени семена, семена от чиа, тиквени семки, бадеми и други сушени плодове.

Докато мюсли-много по-добър избор за закуска, в сравнение със сандвичи или бургери с високо съдържание на сирене, може да има някои опции мюсли с високо съдържание на захар. Потребителите трябва да бъдат внимателни и винаги трябва да четат съставките, преди да закупят мюсли. Високото съдържание на захар означава, че мюсли не са толкова полезни за здравето, колкото можем да мислим. Много компании също добавят шоколадови чипове или парчета шоколад към мюсли, за да им дадат вкус и аромат. Шоколадът не е лош, но и твърде много шоколад не е добър.

Можете също така да приготвите мюсли у дома. Но само малко хора биха имали време и търпение да го направят у дома. Винаги е по-лесно да купите пакет в супермаркета, отколкото да комбинирате съставките у дома. Много компании предлагат висококачествени съставки и такова мюсли трябва да бъде идеалният избор. Суперхрани като куркума, мака, годжи бери, ядки и опции с ниско съдържание на захар, като сироп от агаве, също се предлагат в някои марки мюсли.

Гранулата обикновено се приготвя чрез покриване на овес и други съставки със смес от захар, масло и подправки и след това се пече до хрупкава кора. Някои компании използват твърде много захар или масло и това прави мюсли много вкусни. Но в крайна сметка ще консумирате много захар и нездравословни мазнини (освен ако използваното масло не е от добри мазнини). Така че, ако вземете пакетче хрупкав овес с ниско съдържание на захар, в крайна сметка ще получите впечатляващи ползи за здравето.

Пълнозърнести храни са по-здрави, отколкото други, благодарение на по-високото съдържание на фибри и антиоксиданти, и изследвания показват, че консумацията на пълнозърнести храни понижава риска от рак, сърдечно-съдови заболявания, диабет и затлъстяване, а също така подобрява храносмилането и здравето на микробиома. Яденето на мюсли за закуска ще бъде една от трите препоръчителни порции пълнозърнести храни на ден.
В зависимост от съставките, мюсли може да съдържа значителни микроелементи. Гранулата съдържа витамин Е, тиамин, витамин К, рибофлавин, витамин В6, фолиева киселина и пантотенова киселина. Минералите, съдържащи се в мюсли, включват манган, фосфор, магнезий, желязо, калий, цинк, мед и селен. Гранулата също може да осигури повишено съдържание на протеини, ако добавяте ядки като бадеми или орехи. Пълнозърнестите фибри в мюсли могат да ви помогнат да се чувствате пълни за по-дълъг период от време.

Като помощно средство за храносмилането, мюсли са практически несравними. Обикновено се консумира от хора, които искат да увеличат приема на фибри, защото гранулата съдържа както разтворими, така и неразтворими фибри. Диетичните фибри са полезна част от хранителните навици на всеки човек, защото регулират храносмилането. Той може да добави обем и тегло към движенията на червата, което ги прави по-плътни и по-лесни за преминаване през храносмилателния тракт.

Хората често казват, че закуската е най-важното хранене през деня и че поддържа мозъка ви през целия ден. Това е особено вярно, ако добавите мюсли към това, тъй като те понижават кръвното налягане в организма. Вероятно поради доста високото съдържание на калий и ниското съдържание на натрий, мюсли помагат при хипертония.

Известно е, че съдържанието на манган в мюсли е високо и ефектът му върху тялото е доста впечатляващ. От гледна точка на лечението на диабета, манганът може да бъде регулатор на кръвната захар в организма и може да стимулира или потисне освобождаването на инсулин.

За повечето хора 50 грама мюсли в кисело мляко са достатъчни за здравословна сутрешна закуска. Това ще ви помогне да останете лесни и енергично да започнете деня. Яденето на прекалено тежка храна наведнъж може да ни направи мързеливи.

Повече Ресурси

Гранола (Домашно мюсли) - Aurelia's Kitchen

Крънчи мюсли Гранола с тъмен, млечен и бял шоколад

Гранола с ядки – кето закуска или енергийни барчета

Супер закуска с мюсли - Гранола :: BG-Mamma