Валериана лекарствена по време на менопаузата; Ползи от валериана екстракт

Submitted by Александър Тодоров on Sat, 08/28/2021 - 11:13
Валериана лекарствена по време на менопаузата; Ползи от валериана екстракт

Менопаузата води до горещи вълни и нарушения на съня при жените. Появата на менопаузата и симптомите, свързани с хормонални промени и спиране на овулацията, могат да повлияят на качеството на живот и възприятията за здраве и благополучие. Тъй като настъпват хормонални промени, водещи до спиране на овулацията, може да има редица симптоми за значителен период от време. Един от преобладаващите проблеми е свързан с нарушен сън. Симптомите могат да варират от лек дискомфорт до интензивни и инвалидизиращи симптоми, като нощни горещи вълни, безсъние и спорадичен сън.

Проблемите със съня могат да доведат до ниско качество на живот при жени в менопауза. Има голямо разнообразие от фармакологични и нелекарствени методи за решаването му. Някои билкови лекарства, които имат нисък страничен ефект, могат да бъдат полезни за лечение на нарушения на съня по това време.

В рандомизирани им, троен-сляпо контролирано проучване, проведено в Иран, на 100 жени - доброволци на възраст 50-60 години, страдащи от менопаузата, страдавших безсъние и избрани от 250 доброволци, са били проверени в държавните клиники на запад Техеран. Валериана доведе до значително намаляване на средното качество на съня в сравнение с плацебо. Също така, 30% от групата на валериана и 4% от групата на плацебо имат значително подобрение в качеството на съня.

Жените в Япония съобщават за по-малко горещи вълни в сравнение със западните страни

Горещите вълни (известни също като горещи вълни) са често срещан симптом сред жените в менопаузата в западните общества, но се съобщава, че са много по-рядко срещани в Япония. Дали тази разлика се дължи на по-високата консумация на соя в Япония не е ясно. ХЗТ обикновено облекчава горещи вълни и други симптоми на менопаузата, като вагинит. Има голям изследователски интерес към възможността соята да бъде алтернатива на ХЗТ в това отношение.

Някои изследователи съобщават за подобрена честота на горещи вълни при жени, приемащи соев протеин ежедневно. Други съобщават за намаляване на честотата и тежестта на горещите вълни при използване на соев протеин или екстракт от изофлавон в сравнение с контролната група.

Няма достатъчно доказателства, за да се заключи, че соята до голяма степен помага. Трябва да се направят повече изследвания, преди соевият протеин да може да бъде предложен като потенциална алтернатива на ХЗТ за контролиране на симптомите на менопаузата.

Горещи вълни, горещи вълни и нощни приливи са известни колективно като вазомоторни симптоми (IUD) и засягат 60 до 90% от жените по време на менопаузата и нейния преход. Въпреки че менопаузата е свързана с многобройни симптоми, включително физически, емоционални и урогинекологические, виртуални машини се появяват в ранните стадии на менопауза преход и често принуждават жените да потърсят медицинска помощ или лечебни средства.

Методи на взаимодействие на съзнанието и тялото и манипулация: Нарастващият обем на научни изследвания в областта на терапията на душата и тялото доказателство за тяхната ефективност за намаляване на стреса и тревожността, които съпътстват живота и хронични заболявания, като сърдечно–съдови заболявания и метаболитен синдром. Въпреки това, има няколко публикувани проучвания за терапия на съзнанието и тялото и виртуални машини, с изключение на неотдавнашното RCT, използвайки MBSR за облекчаване на степента на тревожност от горещи вълни и нощно изпотяване.

Въпреки ограничената оценка на дългосрочната безопасност или ефикасност немедикаментозных добавки за лечение на ВМ, много добавки са лесно достъпни без рецепта и се използват широко от жени в менопауза.
Честотата на горещите вълни е около 10% преди менопаузата. Въпреки това, по време на менопаузалния преход честотата се увеличава значително, достигайки връх в менопаузата от около 50%. До около 4 години след менопаузата честотата намалява до около 20%.

Валериана като естествено средство за лечение на нарушения на съня

Валериана е билка, която е широко достъпна в различни търговски лекарства и обикновено се използва като хапче за сън. Приблизително една трета от възрастните в Съединените щати съобщават за симптоми на безсъние, включително трудности при заспиване и/или сън през нощта. Валериана е сред най-продаваните лекарства в САЩ и се продава като средство за насърчаване на спокоен сън. През 2005 г.валериана е 13-та най-продавана билка в САЩ, чиито продажби се оценяват на 3,4 милиона долара.

Най-често се използва вид Valeriana officinalis, макар V. edulis (мексиканска валериан) и V. wallichii (индийски валериан) също се използват за терапевтични цели. Обикновено, екстракция, се приготвят чрез накисване на изсушени корени и коренища (подземната част на стъблото) в разтвор на валериана (наречено менструумом), след това центрофугиране или сушене смес за извличане и концентриране на растителни съставки.

Индексите на тежестта на безсънието (ISI), субективното забавяне на съня и субективното събуждане са намалени и при трите процедури, но размерът на подобрението е най-голям в плацебо групата и нито една от билковите процедури не се различава значително от плацебо.

В сравнение с плацебо, проучванията показват значително подобрение в качеството на съня при тези, които отказват бензодиазепини, и при тези, които съобщават за нарушения на съня.

Повече Ресурси

Шест ползи на Мента глог и Валериан

Валерианата – ползи и вреди | Simptomi.bg

Ползи за здравето от приема на Валериана - Виватонин

Пет доказани ползи от валерианата | Здраве.Орг

Най-големите и признати ползи от прием на валериана

Комбинираната лекарства валериан Много от търговската мрежа на продукти от валериана представляват комбинация с други билки, включително и хмел, маточина лимонена и/или цветето на страстта, на всички, от които вероятно притежават собствен седативни или транквилизирующим действие. Възможно е тези комбинации да дават синергия и следователно да са по-ефективни от всяка от тези съставки на билките поотделно. Контролираните проучвания изследват само комбинации от валериана с хмел и / или лимонена маточина.

Доказано е, че валериана е безопасен продукт и е малко вероятно да навреди на повечето пациенти. Здравните специалисти трябва да информират пациентите за потенциалните взаимодействия между лечебните растения и лекарствата. Ако се приема в дозата, посочена на опаковката на продукта, валериана е почти безвредна. За продължителна употреба на билката хората трябва да се консултират с медицински специалист.

Хората търсят

Привиква ли се към валериана, За колко време действа валериана, Салата валериана цена, За какво помага валериана, Вреда от валериана, Салата валериана ползи, Предозиране с валериана, Валериан таблетки мнения