Гуарана (прах): полза и вреда: Отслабване, Здравето На Сърцето

Submitted by Александър Тодоров on Sat, 07/24/2021 - 12:51
Гуарана (прах): полза и вреда: Отслабване, Здравето На Сърцето

Гуарана прах се извлича от плодовете на Бразилско растение, растящо в Амазонка, с размерите на кафени плодове. Гуарана съдържа редица важни хранителни вещества, които поддържат здравето на сърцето. Широко рекламиран като суперхрана, прахът от гуарана може значително да подобри здравето на сърцето и да запази редица заболявания, свързани със сърцето, на една ръка разстояние.

Екстракти от гуарана се използват в хранителни, козметични и фармацевтични продукти. Стимулиращият ефект на гуарана се обяснява с кофеина. Антиоксидантната и антибактериална активност се приписва на полифенолите. Гуарана подобрява когнитивния ефект и спомага за стабилизиране на теглото. Новите технологии за екстракция повишават добива и качеството на екстрактите.

Сърцето работи постоянно ден и нощ, изпомпвайки кръв във всяка част на тялото. Постоянният кръвен поток носи със себе си кислород, хормони и други необходими съединения, които позволяват на различни части на тялото да функционират правилно. Като се има предвид безкрайното натоварване на сърцето, просто е невероятно, че работи толкова добре. Въпреки това, липсата на някои основни хранителни вещества често води до намаляване на ефективността на този жизненоважен орган. По този начин, извършването на някои промени в диетата и включването на някои суперхрани в редовната диета може да осигури добро здраве на сърцето.

Според здравните експерти гуарана съдържа мощни антиоксиданти, които осигуряват голям тласък за правилното регулиране на кръвния поток. Правилният кръвен поток предотвратява развитието и растежа на кръвни съсиреци, които могат да доведат до инсулт или инфаркт, една от водещите причини за смъртност в световен мащаб.

Обработката на семена от гуарана включва ферментация, печене и смилане. Тези процедури могат да варират в зависимост от големи и малки производители (Schimpl et al., 2013). Ферментацията се прилага за улесняване на отстраняването на черупката. Печенето на семена се прави с цел намаляване на влажността, което е изискване за получаване на екстракти за производство на напитки. Смилането на семената допринася за получаването на хомогенен продукт, освен това улеснява получаването на екстракти с високо съдържание на кофеин.

Окисляването на LDL холестерола, което обикновено се нарича лош холестерол, допринася за сърдечни заболявания, тъй като окисленият LDL холестерол причинява образуването на плаки в артериите, което може да доведе до инсулт и инфаркти. Прахът от гуарана обаче може да помогне за намаляване на окисляването на "лошия" LDL холестерол, като предпазва сърцето от различни потенциално смъртоносни заболявания.

Редица проучвания са доказали ползите за здравето, свързани със сърцето, от редовното пиене на прах от гуарана. В наскоро проведено проучване екип от изследователи изследва ефекта от екстракта от гуарана върху двадесет доброволци. Доброволците бяха разделени на две отделни групи, едната от които получи билкова суперхрана за редовна употреба. Друга група получи нормална диета без екстракт от гуарана. Изследователите са изненадани да открият, че тези, които консумират гуарана на прах всеки ден, са имали значително намаляване на нивата (с 27%) на окисляване на "лошия" LDL холестерол, отколкото тези, на които е дадена диета без екстракт от гуарана.

Бразилия е основният производител на гуарана, стимулант, консумиран предимно в световен мащаб. Интересът към ползите за здравето от консумацията му засили включването на екстракти от гуарана в промишлени приложения, осигуряващи хранителни добавки, лекарства, козметика и функционални храни. Основните биологично активни компоненти на гуарана, широко известни, са метилксантини и катехини. Метилксантините, особено кофеинът, са свързани с подобряване на когнитивните функции и увеличаване на енергийните разходи. Катехините са фенолни компоненти, които имат антитуморно и антимикробно действие.

Прилагането на комбинирани процеси за подобряване на профила на метилксантинов и полифеноли, както и последващи валоризации фракции на отпадъци гуарана е привлекателна алтернатива за получаване на продукти с добавена стойност. В този контекст, настоящият преглед е представен преглед на литературата и перспективи аспекти на здравето и производствения потенциал на прилагането на метилксантинов и полифеноли от екстракти от гуарана за разработване на функционални храни с максимално съдържание на биологично активни компоненти, и следователно, ползи за здравето.

Семената се прилагат главно поради техните стимулиращи свойства и ползи за здравето, произтичащи от техните състав от гледна точка на метилксантинов (кофеин, теофиллина и теобромина), на които се приписват на тонизиращи и енергийни свойства.

Изследователите стигат до извода, че прахът от гуарана може да подобри здравето на сърцето чрез подобряване на кръвния поток, отстраняване на кръвни съсиреци и намаляване на окисляването на "лошия" LDL холестерол. Именно поради тази причина гуарана има много фенове в света на здравето и храненето.

Използване на гуарана в енергийни напитки

Гуарана традиционно се консумира от местните общности в района на Амазонка. Той се оценява главно заради стимулиращите си свойства поради високото съдържание на кофеин, което може да бъде до 6% в семената. Значителна част от производството на гуарана в Бразилия все още идва от индианските племена в щата Амазонка, и всяко подобрение на това растение, във всеки аспект, може да има положителен ефект върху живота им.

Прахът от гуарана е лесно достъпен както в магазините за естествени продукти, така и онлайн. Тя може да се продава самостоятелно или в комбинация с други билкови препарати, като по този начин увеличава вероятността от добавки или синергични ефекти.

Използване на гуарана в енергийни напитки

През последните няколко години в спортния свят, както професионален, така и аматьорски, се наблюдава увеличение на броя на спортистите, както и увеличаване на броя на практикуваните дисциплини. Това подобрение мотивира икономическата загриженост за разработването на различни добавки като енергийни напитки.

Тези напитки трябва да бъдат насочени за подобряване на спортните резултати в няколко аспекта, като аеробна и анаеробна издръжливост, сила и мускулна сила, и дори когнитивни нива на спортист.
Кофеин, таурин, гуарана и женшен, както и различни мултивитамини и минерални комплекси обикновено се добавят за подобряване на спортните постижения.

През 2006 г.повече от 30% от тийнейджърите съобщават, че пият енергийни напитки, което е с 3 милиона повече от 3 години. Широката достъпност на напитки в магазините за хранителни стоки, магазини за стоки от първа необходимост и училищни книжарниците ги прави лесно достъпни за закупуване на тийнейджъри, дори въпреки факта, че продуктите често се продават на дребно повече от два пъти по-скъпо "традиционните" безалкохолни напитки.

Гуарана за отслабване

Гуарана за отслабване

Затлъстяването е един от основните здравни проблеми в световен мащаб. Затлъстяването също води до много други хронични здравословни проблеми. Гуарана може да има свойства, които допринасят за загуба на тегло. Тъй като гуарана е богат източник на кофеин, тя може да повиши метаболизма ви с 3 до 11% в рамките на 12 часа. По-бързият метаболизъм означава, че тялото ви изгаря повече калории дори в покой.

Гуарана помага в грижата за кожата

Благодарение на силните си антиоксидантни и антимикробни свойства, гуарана е популярна в козметичната индустрия като съставка в Кремове против стареене, лосиони, сапуни и продукти за коса.

Повече Ресурси

Подобрете енергията, концентрацията и храносмилането

Чудото Гуарана. Ползи за здравето и косата

Екзотичната Гуарана и ползите от употребата - Активо

Гуарана - повишава либидото и намалява излишните

Хората търсят

Гуарана мнения, Гуарана на прах, Екстракт от гуарана цена, Семена от гуарана, Гуарана цена, Гуарана валмарк мнения, Гуарана добавка, Супер гуарана.