Анализ на екстракт от Мака за предотвратяване на митохондриално-медиирано мускулно увреждане и оксидативен стрес

Submitted by Александър Тодоров on Sun, 05/16/2021 - 07:14
Анализ на екстракт от Мака за предотвратяване на митохондриално-медиирано мускулно увреждане и оксидативен стрес

Мака (Lepidium meyenii Walp.) се превърна в популярна функционална растителна храна поради различните си фармакологични свойства, включително антиоксидантна, противовъзпалителна и противосталинна активност. В това проучване изследвахме ролята на водния екстракт от Мака (ME) в мускулите по време на умора, причинена от физически упражнения, както in vivo, така и in vitro.

В резултат на това значително увеличих силата на захващане на краката на мишката и увеличих издръжливостта на упражненията в теста за рота. ME може да изчисти натрупването на метаболити-млечна киселина в кръвта (BLA), урея азот в кръвта (BUN) и активни кислородни форми (AFC) след принудително плуване с товар. Фокусирайки се върху мускулите, открихме, че въвеждането на ME укрепва мускулните структури на мишките, така че метаболитният стрес, причинен от упражненията, е намален чрез повишаване на нивата НАД+/NADH.

В допълнение, ME инхибира намаляването на жизнеспособността и натрупването на AFC при обработката на H2O2 в скелетните мускулни клетки на C2C12. Активирането на енергийния метаболизъм в скелетните мускули, индуцирано от мен, може да регулира биогенезата и функцията на митохондриите, като по този начин ги предпазва от увреждане, причинено от оксидативен стрес.

Заключихме, че ефектите на Мака играят решаваща роля в регулирането на умората, причинена от упражнения, в мускулите на мишките, което може да се очаква да служи като функционална хранителна добавка за подобряване на резултатите от упражненията и облекчаване на физическата умора.

2021 The Royal Society of Chemistry.

Tags