Черният Мака и жълтият Мака засягат параметрите на спермата и Серумните хормони при мъжете

Submitted by Александър Тодоров on Sun, 05/16/2021 - 15:40
Черният мак и жълтият Мака засягат параметрите на спермата

Мака е растение, което има подземни корени на клубени и принадлежи към семейството Brassicaceae, включително и растения като броколи, репички, ряпа, зеле. Той се допълва от пудинг,конфитюр, напитка и кисело мляко въз основа на ароматния му вкус и мирис.

Традиционно се консумира в ежедневната храна от местните жители поради високата си хранителна стойност, афродизиак, енергия и повишаване на плодовитостта на техните и техните селскостопански животни. Кореновите цветове варират, като червено, жълто, кафяво, лилаво, черно и т.н. Мака е ендемичен в Южна Америка.

Той се отглежда на високи височини на Андите и се суши на слънце и студ в естествена среда за дългосрочно съхранение. Изсушеният мак се вари във вода и омеква, а водата се консумира заедно с корените му. Маковият прах се добавя към напитките като източник на енергия и ароматен подсладител.

Освен това има нарастващ интерес към Мака, а Международният институт за растителни генетични ресурси обяви, че това местно растение е в пренебрегвано състояние, застрашено и трябва да бъде защитено. Той има положителен ефект върху различни метаболитни процеси при лабораторни животни и в клинични проучвания. Освен това тези ефекти и механизъм на действие са потвърдени от in vitro проучвания.

Изследванията показват, че неговата експозиция идва от антиоксидантни съединения като феноли, глюкозинолати, алкамиди и полизахариди. Тези съединения се определят чрез различни методи за извличане и анализ.

Безплодието, причинено от нарушение на сперматогенезата и параметрите на спермата, е проблем за общественото здраве, който е станал обект на голяма загриженост. Докато текущото терапевтично лечение често е свързано със странични ефекти и няма значителна ефективност.има нужда от алтернативно лечение.

За тази цел широко са изследвани растения с етнофармакологична репутация, за да се идентифицира тяхната възможна биологична активност или за лечение на няколко заболявания.

Тази андска луковична култура, наречена мака, е била използвана от местните жители в продължение на векове, за да се увеличи общата жизнеспособност и да се лекува безплодието при хора и домашни любимци.

Дори и днес маковите продукти предизвикват широк интерес поради обявените свойства, които увеличават плодовитостта както при мъжете, така и при жените. Всъщност наскоро беше демонстрирано, че коренът на маки може да облекчи сексуалната дисфункция, причинена от SSRIs, при жени в постменопауза. Съобщава се, че мака увеличава сексуалното желание и подобрява леката еректилна дисфункция при мъжете. Неговите свойства за подобряване на качеството на спермата са описани от различни проучвания върху животни като мишки, бикове и овни.

Според изследване, проведено от чешката изследователска група от здрави мъже, общ брой на сперматозоидите се е увеличил с 20%, концентрация на сперматозоидите-14%, брой подвижни сперматозоиди-с 14%, брой прогресивно подвижни сперматозоиди-18%, обема на спермата-9% и нормална морфология на сперматозоидите-21%.

Това пилотно проучване изглежда разширява познанията за свойствата на маките и подкрепя някои от заключенията на предишни изследвания. Нашите резултати показват тенденция към повишаване на параметрите на спермата след 12 седмици на прилагане на мака и корелират с две предишни проучвания при мъже.