Добавки за лечение на мъжко безплодие

Submitted by admin on Sun, 05/16/2021 - 16:25
Добавки за лечение на мъжко безплодие

Мака се рекламира като мощна добавка без рецепта (без рецепта). Докато мъжете предпочитат да използват продукти без рецепта за повишаване на плодовитостта, а не предписани лекарства или всяка медицинска намеса трябва да продължи да оценява възможните им ползи. Резултатите от изследванията на много проекти показват, че мака има някои от посочените свойства. Следователно, изследователските екипи биха били заинтересовани да проведат изследвания, насочени към мак, за да оценят пълния си потенциал. В момента се разработва проучване, изследващо ефекта на мака върху пациенти, страдащи от олигозооспермия.

Анормални параметри на сперматозоидите се откриват при 50% от мъжете, подложени на оценка на безплодието, като най-честата находка е олигоастенотератозооспермия(ОВС). След изключването на очевидни съпътстващи причини (например варикоцеле, химически/радиационни/топлинни експозиции, крипторхизъм в историята, употреба на тютюн и т.н.) често се диагностицира идиопатично безплодие. Оксидативният стрес е добре проучена етиология на анормалните параметри на спермата. Поради това много съвременни лечения без рецепта се основават на антиоксидантни свойства.

Емпиричната терапия без рецепта е плодородна област за изследване и разработване на терапевтични средства, тъй като няма специфични лечения, насочени към идиопатичния ОВЕС. Многобройни доклади потвърждават ползите от добавки без рецепта за повечето, ако не и за всички, аспекти на мъжката плодовитост, включително еректилна функция, либидо и параметри на спермата. Много от тези добавки се продават широко на двойки с идиопатично безплодие, които са под натиск да се опитват да забременеят без много научни тестове или задълбочен скрининг от Американската администрация по храните и лекарствата.

Аргинин - Аргининът е биологичен прекурсор на азотен оксид. Това е мощен имуномодулатор, който играе важна роля в клетъчната възпалителна реакция и помага за предпазване от оксидативно увреждане. В мъжката репродуктивна система аргининът е биохимичен прекурсор за синтеза на петруцин, спермидин и спермин и се счита за необходим за подвижността на сперматозоидите.

Многобройни проучвания оценяват ефекта на аргинина върху спермата. Някои проучвания съобщават, че приемането на добавки до 4 g/ден подобрява концентрацията и мобилността на сперматозоидите.

Хранителни източници включват ядки, семена (слънчоглед, сусам и т.н.), кафяв ориз, стафиди, кокос, елда, овес, ечемик, зърнени храни, шоколад, а също така млечни и месни продукти.

Карнитините - Карнитините са кватернерни амини, синтезирани от аминокиселините лизин и метионин. Те са отговорни за транспортирането на дълговерижни мастни киселини в митохондриите за вътреклетъчен метаболизъм чрез в-окисляване и буфериране на съотношението ацетил-коензим А (КоА) към КоА. Карнитините стимулират метаболизма на сперматозоидите като източник на енергия за сперматозоидите и влияят върху мобилността и съзряването на сперматозоидите.

Многобройни рандомизирани контролирани проучвания, допълващи терапията с карнитин при идиопатично безплодие, показват подобрена концентрация, мобилност, морфология, обща оксидативна способност или комбинация от фактори.

Хранителните източници на карнитин се състоят предимно от месни продукти, особено червено месо, птици, риба и млечни продукти. Плодовете и зеленчуците носят минимално количество. Карнитините се считат за условно необходими хранителни вещества и като такива не е установена RDA.

Коензим Q-10 — коензим Q-10 (CoQ10) играе ключова роля в транспортирането на електрони в митохондриалната дихателна верига. Той стабилизира и предпазва клетъчната мембрана от оксидативен стрес.CoQ10 също действа като липиден разтворим антиоксидант за клетъчните мембрани и липопротеините в мъжката репродуктивна система. Той участва в митохондриалната биоенергия, която е важна за насърчаване на енергията в средната част на сперматозоидите. Нивата на CoQ10 се измерват в семенната течност и могат да бъдат пряко корелирани с броя на сперматозоидите и мобилността.

Преглед на CoQ10 за безплодни мъже показа положителна корелация между по-висока концентрация на CoQ10 в семената и подвижност на сперматозоидите и потенциал за оплождане по двойки, подложени на экстракорпоральному оплождане. След 6 месеца лечение в групата за лечение се наблюдава абсолютно подобрение на моториката с 6% в сравнение с плацебо групата.

Хранителни източници на CoQ10 включват мазна риба (скумрия,сардина), месни карантии (т.е. черния дроб, сърцето, бъбреците и т.н.), пълнозърнести храни, оризови трици, соя, ядки и зеленчуци(т.е. зеле, моркови, лук, картофи, спанак и т.н.).)

Въз основа на предишни проучвания оптималният прием изглежда е между 200 и 300 mg на ден, въпреки че може да се увеличи до 12 mg/kg/ден, ако е необходимо.

Фолиева киселина — Фолиевата киселина осигурява въглеродни група за производство на пурина и пиримидина и играе важна роля в синтеза на ДНК и правилното функциониране на клетките. Фолиевата киселина е мощен абсорбатор на оксидативните свободни радикали, създавайки жизнените метилдонорсметионин и S-аденозилметионин. Добавянето на фолиева киселина е свързано с по-ниска честота на анеуплоидия на сперматозоидите. Изследователският екип проведе проучване на 89 здрави непушачи с въпросник за хранене и добавки. Извършва се хибридизация на флуоресценцията на сперматозоидите in situ (FISH), която корелира с приема на фолиева киселина. Мъжете, консумиращи над 700 мг фолиева киселина дневно, са имали на 18-30% по-ниска честота на дисомии X, дисомии 21, сексуална нуллизомии и обща анеуплоидии, в сравнение с мъжете с по-ниска консумация на. Консумацията на антиоксиданти или цинк няма ефект върху анеуплоидията на сперматозоидите.

Има смесени съобщения за ефекта на фолат върху вредността. Комбинираната терапия с фолиева киселина и цинк доведе до 74% увеличение на броя на сперматозоидите (Р , 0,001) в сравнение с изходното ниво при мъжете със субфертилен тип в сравнение с всяко друго лечение.

Хранителни източници на фолиева киселина предлагат тъмно-зелени листни зеленчуци, боб, цитрусови плодове и сокове, бирена мая, авокадо, обогатени зърнени храни, яйца и месни продукти.

Фолиевата киселина играе решаваща роля в сперматогенезата, въпреки че няма убедителни доказателства, че допълнителният прием на фолиева киселина над RDA, който може да се получи при добре балансирано хранене, ще подобри плодовитостта. Много от режимите на дозиране, използвани в горните проучвания, могат да доведат до значителни странични ефекти, които могат да надхвърлят ползите.

Глутатион - Глутатионът е ендогенен антиоксидант, произведен в черния дроб и е един от най-често срещаните антиоксиданти, открити в организма. Това е молекула, синтезированная от цистеин, глутаминова киселина и глицин, която играе важна роля в поддържането на екзогенни антиоксиданти (т.е. витамини С и E) в активна (намалена) роли. Глутатионът също помага при детоксикацията на канцерогени и чужди съединения.

Изследванията, проведени в миналото, показват подобрена подвижност на сперматозоидите при безплодни мъже с добавка на глутатион в многобройни проучвания. Те също така лекуват мъже с варикоцеле интрамускулен глутатион, като отбелязват увеличение на общата подвижност на сперматозоидите с 10% в сравнение с изходното ниво.