Масло от черен кимион: 6 основни предимства на масло от черен кимион

Submitted by Александър Тодоров on Tue, 07/13/2021 - 17:33
Масло от черен кимион: 6 основни предимства на масло от черен кимион

Масло от черен кимион или масло от семена от черен кимион (Nigella sativa) се използва в традиционната медицина повече от 2000 години. Установено е, че е ефективен при лечение на астма, алергии. Също така е установено, че е полезно за отслабване. Маслото от черен кимион също има полезни свойства за кожата и косата.

Масло от черен кимион за астма

В проучване, публикувано в списанието на Националния институт по здравеопазване на САЩ, маслото от черен кимион е установено, че е ефективно при пациенти, страдащи от бронхиална астма. В различни медицински бази данни се търси влиянието на NS и неговите активни вторични метаболити върху възпалението и резултатите от астмата. Проведени са четиринадесет предклинични проучвания, описващи множество ефекти на NS върху животински или клетъчни модели на астма, включително бронходилатация, антихистамини, противовъзпалителни, антилевкотриенови и имуномодулиращи ефекти.

Изследователска група стигна до извода, че маслото от черен кимион може да бъде терапевтична полза за облекчаване на възпаления на дихателните пътища контрол на симптомите на астма, но доказателства остават оскъдни и често се основават на лошо охарактеризованных препарати.

В Световен доклад за астма за 2014 година астма разглежда като эпидемическое заболяване, което вероятно засяга около 334 милиона души по целия свят и се превръща в глобален приоритет на здравеопазването.

Астмата се инициира от множество взаимодействия между възпалителните клетки и медиаторите. След излагане на стартовия фактор възпалителните медиатори се освобождават от мастоцитите, макрофагите, Т-клетките и епителните клетки. Това води до привличането на други възпалителни клетки, главно еозинофили, в белодробните тъкани.

Клиничните проучвания на препарати от черен кимион показват подобрен контрол на симптомите на астма, белодробната функция и биомаркерите на астмата.

Масло от черен кимион срещу алергии

Маслото от черен кимион набира популярност с алергии. Изследванията, проведени върху ефекта на маслото от черен кимион върху алергичните реакции, обаче, са много ограничени. Представен е екип от изследователи, оценяващ четири проучвания за клиничната ефективност на Nigella sativa при алергични заболявания. В тези проучвания, в общо 152 пациенти с алергични заболявания (алергичен ринит, бронхиална астма, атопическая екзема) са получавали лечение с масло нигеллы sativas капсули в доза от 40 до 80 мг/кг/дневно.

Оценката на субективните усещания намалява по време на лечението с масло от черен кимион във всичките четири проучвания. Наблюдава се леко намаляване на плазмените триглицериди и дискретно повишаване на HDL холестерола, докато лимфоцитните субпопулации, ендогенните кортизолови нива и освобождаването на ACTH остават непроменени. По този начин маслото от черен кимион се оказа ефективен адювант за лечение на алергични заболявания.

Хората също търсят

Как се приема масло от черен кимион, Цена на масло от черен кимион в турция, Масло от черен кимион в аптеките, Продавам масло от черен кимион, Масло от черен кимион цена, Оригинално египетско масло от черен кимион, Най доброто масло от черен кимион, Предозиране с масло от черен кимион

Масло от черни семена за лечение на COPD

COPD се счита за третата основна причина за смърт и една от централните причини за заболеваемост и смъртност в света. Пациентите с COPD обикновено имат сериозни съпътстващи заболявания, особено сърдечно-съдови заболявания, метаболитна и бъбречна недостатъчност. Обширни клинични изследвания и изследвания върху животни, проведени в последно време, показват, че екстракти от Nigella sativa (черен семена или черен кимион) (семейство Ranunculaceae) притежават множество лечебни и терапевтични свойства, които могат да включват спазмолитично, бронходилатирующее, иммуномодулирующее, антидиабетни, антихистамин, антимикробното, противовъзпалително и антиоксидантно действие.

Изследване, проведено от екип от учени от Саудитска Арабия, разкри, че маслото от черен кимион като допълнителна терапия при пациенти с хронична обструктивна белодробна болест значително подобрява функциите на белите дробове и поддържа окислително-антиоксидант баланс, в допълнение към ефекта на намаляване на обостряне на възпалителни процеси при пациенти с хронична обструктивна белодробна болест поради ограничения ниво на маркери на възпалението (TNF-α и IL-6). Това проучване показа обещаващи и нови резултати в подобряването на много параметри, пряко свързани с появата и развитието на болестта.

Масло от черен кимион за коса

За суха коса и скалп може да се прилага масло от черен кимион за овлажняване. Маслото от черен кимион има антибактериално, противогъбично, противовъзпалително и антиоксидантно действие. Има много малко проучвания за положителния ефект на маслото от черен кимион за коса. Тези проучвания показват, че тези свойства на маслото от черен кимион могат да помогнат за поддържане на здравия скалп, като решават проблеми като пърхот, като поддържат скалпа хидратиран.

Масло от черен кимион за коса

Загубата на коса е често срещан проблем в наши дни. Проучване, проведено в Бангладеш, установи, че смес от масло от черен кимион и кокосово масло допринася за възстановяването на растежа на косата. Изследователският екип установи, че загубата на коса значително намалява при участниците в проучването.

Продължителното прилагане на масло от черен кимион върху косата също може да бъде полезно при лечението на изтъняване на косата. Пакетите за коса с прах Heena и Amla също са добри за изтъняване на косата.

Масло от черен кимион за кожата

Маслото от черен кимион е установено, че е ефективно за намаляване на плаките на псориазис, симптомите на акне, възпалението и бактериите в заздравяващите рани. Той също така може ефективно да овлажнява сухата кожа.

Хората търсят

Масло от черен кимион, Продавам масло от черен кимион, Цена на масло от черен кимион, Предозиране с масло от черен кимион, Как се прави масло от черен кимион, Как се пие масло от черен кимион, Масло от черен кимион в аптеките, Оригинално египетско масло от черен кимион, масло от черен кимион ползи и вреди, Масло от черен кимион мнения, Масло от черен кимион капсули, Масло от черен кимион странични ефекти, Масло от черен кимион противопоказания.

Повече Ресурси

10 уникални ползи за здравето от черния кимион

Черен кимион – Еликсирът на живота, който лекува всичко

Черен кимион по време на бременност

Какви са ползите за здравето на маслото от черен кимион

Mаслото на Черен кимион: Кое е най-доброто и Какво Лекува

Всичко за лечебното масло от черен кимион - Здравини

Масло от черен кимион - ползи, вреди, прием и дозировка